Dykplatser

Att dyka i Varberg


I Varberg finner man en mycket varierad dykning. Här finns dyk som passar alla nivåer oavsett om man dyker för första gången eller är en avancerad dykare. Vanligast är att man dyker från båt då kusten är relativt långgrund men för den som inte har tillgång till båt finns det andra alternativ med. Dykning i Varberg erbjuder till exempel lugna insjöar, klippor som reser sig ur havet, djupa vrak, gamla gruvshakt och rasande strömdyk i upp til 6 knop. Att dyka i Varberg är en upplevelse man sent glömmer.

 

Strax norr om Varberg börjar skärgården som inte bara kan ge skydd mot vågor utan även erbjuder dykare referenspunkter i form av en vägg eller brant att simma längs med. Här brukar man under dyk kunna se en salig blandning djur i klippskrevor och under stenar. Vissa öar bjuder stundtals på kraftiga strömmar som sveper dykaren över dykplatsen medan de flesta naturdyken erbjuder relativt lugna dykförhållanden.

 

Den som inte är så intresserad av fiskar och söker spänningen kring vrakdykning så finns det både vrak för mindre erfarna och för den som vill dyka riktigt djupt. Enligt länsstyrelsen ska runt 600 förlisningar ägt rum bara runt ön Nidingen. Mycket är idag tyvärr bara spillror kvar utav. Den tekniske dykaren har såklart mer behållning av vraken utanför den Halländska kusten och har många spännande dykmål att se fram emot om han bestämmer sig för att dyka utanför Varberg.