Bua Fyr

Bua Fyr

 

Typ av dyk:

Naturdyk

 

Dykdjup:

0-10 meter

 

Säkerhet: 

Båttrafiken är väldigt livlig under sommarmånaderna så man får se upp så man inte simmar in i farleden. Även på vinterhalvåret är här en del trafik då farleden trafikeras av en del yrkestrafik. Glöm ej markera tydligt med dykflagga. Udden ligger oskyddat mot öppet hav och vågorna som slår in kan vara riktigt stora.

 

Beskrivning:

Igång sker enklast i den lilla viken innanför fyren då man kan kommer nästan ända fram till vattnet på vägen. Förslagsvis simmar man längs med udden och försöker undvika att simma norrut då man lätt hamnar i farleden. Här finns en del klipppartier och stenar man kan undersöka eller fin sandbotten att göra övningar på eller kanske finna en och annan plattfisk.

 

Man kan även välja att gå i på den östra stranden. Följer man sedan kanten ut mot markören för farleden har man ett trevligt rev med fint makroliv. För den som är intresserad av UV fotografering är detta en bra plats att öva sig på. Dock blir här inte lika djupt som utanför klippan som fyren står på men man är bättre skyddad från vågor både under dyket och vid igång, vilket kan vara en fördel om det blåser från väst.

 

Position:

Bua Fyr ligger längst ut på Norra delen av Krogstads udde. Det går en liten väg ut till fyren som man kan köra på men det finns stenar som sticker upp så man får passa underredet på bilen.

 

Latitud/Longitud:

57 14 30,62 N  12 05 50,84 O