Södra Ledskär

Södra Ledskär

 

Sälar vid Södra Ledskär, Bild: Tobias Dahlin

Typ av dyk:

Naturdyk

 

Dykdjup:

0-23 meter

 

Säkerhet: 

Se upp för att köra mellan öarna då det på sina ställen är mycket grunt. Här kan vara strömt så ha alltid någon kvar på ytan.  

 

Beskrivning:

Södra Ledskär är ett sälskyddsområde vilket innebär att man inte får närma sig ön varken över eller under vatten enligt de datum och regler som anges i sjökort och hos Länsstyrelsen.

Även utanför skyddsperioden är detta en trevlig dykplats med god chans att se säl under vatten. Lägger man sig på botten mellan de två små kobbarna längst österut och väntar kan man ha turen att få sällskap av en nyfiken säl. Har man inte tålamod till detta kan man ha turen att se sälar som simmar som torpeder i periferin även om man kan verka lite farlig i sälarnas ögon.

Hoppar man i vid det nordöstra skäret så hittar man snart en vägg man kan följa i sydvästlig riktning. Maxdjupet här överstiger aldrig 15 meter utan vill man ha djupare vatten får man ge sig ut på den flacka delen av botten där man efter ett tag hittar ytterligare en vägg som går ner till ca 22 meter. Runt öarna möter man ett kuperat undervattenslandskap som erbjuder mysig dykning.

 

Position:

Södra Ledskär ligger ett par sjömil rakt väster om Ringhals. 

 

Latitud/Longitud:

WGS 84
N 57° 15.678', E 12° 3.322'

 

 


Visa Sjökort på Eniro.se