Lilleland, Nidingen

Lilleland/Nidingen

 

Typ av dyk:

Typ av dyk:

Naturdyk

 

Dykdjup:

0- 30+ meter

 

Säkerhet: 

Här är ofta strömt så se till att ha rätt utrustning för att kunna uppmärksamma båtföraren ifall strömmen för iväg dykarna för långt. Se till att ej gå för nära Nidingen med båten utan att ha koll på var man kan köra. Det är fullt i grynnor runt revet ön står på.

 

Beskrivning:

Nidingen är en ursvallad ändmorän vilket i praktiken påminner om en rullstensås. Det här är Sveriges äldsta fyrplats då revet genom historien varit fruktat bland sjömän. Över 600 fartyg har genom tiderna gått på grund här. Av dessa vrak finns inte mycket mer kvar än sönderslagna rester men ett och annat vrak kan man finna på de djupare delarna utanför revet.

 

Startar man dyket vid Lilleland så gör man detta på den sydöstra delen av revet mot Nidingen. Här följer man revet på det djup man önskar och kikar bland stenarna efter hummer och fisk. Runt 23 meter planar botten ut så vill man nå större djup här är det viktigt att man har kompass så man hittar tillbaka. På nordvästra sidan når man snabbare djup runt 30 meter men här har sanden lagt sig över stenarna och djupare ligger död tång som kväver botten. På den sidan finns det med andra ord inte mycket att se förutom plattfisk, krabbor och sjöstjärnor.

 

Vanligtvis går det stark ström längs med revet. Strömmarna går åt två olika håll på djupet och i ytvattnet så man kan med fördel göra ett driftdive längs med revet och när man sen vill vända går man upp grundare och låter strömmen föra en tillbaka till båten.

 

Position:

Nidingen är beläget cirka tre sjömil syd sydväst om Onsalahalvön och Malö. Lilleland fyr reser sig ut vattnet vid revets ostligaste spets.

 

Latitud/Longitud:

 57 18 21,35 N  11 55 38,48 O

 


Visa Sjökort på Eniro.se